Blog
Yapay Zeka, Lojistik Sektöründe Büyümenin İtici Gücü Olacak
Lojistik sektöründe yapay zekanın yeri her geçen gün artıyor. Sürücüsüz araçlar, depolama ve raflarda kullanılan robotik teknoloji lojistik sürecinde gerçekleşebilecek hataları minimize ederken, zaman ve maliyet tasarrufu da sağlıyor. Lojistik kavramının hayatımıza iyice girdiği ve müşteri memnuniyetinin öne çıktığı günümüzde şirketler böylece çok daha verimli iş süreçleri yönetebiliyor. Pek tabi ki, yapay zekanın lojistikte tüm nimetlerinden faydalanmak için biraz daha zaman var. Ama bilinen bir gerçek de; bu değişime ayak uyduramayanların ayakta çok fazla kalamayacağı…
Otonom, yani sürücüsüz araçlar dünyanın gündeminde. Otomobiller için uygulanan sistem, lojistik sektörü içerisinde bugün için çok etkin ve yaygın olmasa da, ileri teknoloji sürüş asistanlarıyla uzun mesafe taşımalarda güvenliği ve verimliliği artıracak gibi gözüküyor. Yapay zekalı bu araçlar, öğrenme algoritmaları sayesinde çevrelerini algılayabiliyor, gerçek zamanlı olarak trafiğe tepki verebiliyor ve alternatif rotalar planlayabiliyor.
Yapay zeka en çok robot kontrollü süreç otomasyonu alanında tercih ediliyor. Fiziksel güç gerektiren işlerde kullanım alanı artan robotlar, lojistik sektörü için de iş başında. Depolama evresinde ürünleri yerleştiren, izleyen ve taşıyan robotlar aynı zamanda bir insanın taşıyamayacağı kadar büyük paketleri kolaylıkla taşımalarıyla, iş kolaylaştırıcı bir vasfa sahip oluyor. Böylece insan gücü, zaman alıcı fiziksel hareket gerektiren işlerde kullanılmıyor.
Dijital çağda artık her şey server (sunucu) ya da cloud (bulut) gibi dijital ortamlarda saklanıyor. Bu nedenle, Büyük Veri de (Big Data), operasyonel verimlilik, risk planlaması ve müşteri deneyimi gibi konularda lojistik firmalarının en büyük destekçisi konumunda. Barkod tarayıcılar, RFID okuyucular, telematik, GPS, operasyon yöneten yazılım sistemleri, araçlar ve cep telefonlarındaki konumlandırma sistem cihazları gibi büyük miktarda veri üreten teknolojiler, Büyük Veri’nin önemli olması nedeniyle sektör için kullanılmasını zorunlu kılıyor. Büyük Veri ile rotalarının optimizasyonu yapılarak, yakıt tasarrufu sağlanırken, teslimat sırasında zamanlamadan ötürü oluşacak sorunlar da ortadan kaldırılıyor.
Kaynak: Yapı Kredi Kobi
En güncel gelişmeler ve YZTD’den haberler için e-posta bültenimize kayıt olabilirsiniz.