Blog

Starlink Uzay İnterneti Beta Testlerine Başlıyor

Starlink Küresel İnternet

Fütüristik projeleriyle bildiğimiz Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX uzay firmasının yörüngeye hızlı internet için yerleştirdiği Starlink uyduları, aylık belirli bir ücretle test amaçlı olarak kullanıcıların hizmetine açılıyor.

Küresel uydu-internet projesi ağını temsil eden Starlink projesinin amacı, dünyanın dört bir yanına yüksek hızlı internet hizmeti sunmak.

Bu test sürümünde 50Mb/s ile 150Mb/s arasında bir hıza ulaşılacağı ve sadece 20 milisaniye ile 40 milisaniye arası bir gecikme (latency) oluşacağı belirtiliyor. Bununla birlikte uyduların henüz yeterli sayıda olmaması nedeniyle ara sıra internet kesintileri de olacak.

Starlink interneti önümüzdeki birkaç yıl daha küresel çapta hizmet için hazır olmayacak.

Şu anda dünyanın yörüngesinde 800'den fazla Starlink uydusu bulunuyor. Bu yüksek bir rakam gibi görünse de küresel çapta geniş bant bir internet hizmeti için binlerce uydunun daha fırlatılması gerekli.

10 milyar dolarlık bir yatırım gerektiren Starlink projesi tamamlandığında Musk'a yıllık olarak 30 milyar dolarlık bir kazanç sağlayacak. Musk'ın bu parayı Mars kolonisi projesi çerçevesinde geliştirilen 'Starship' adlı uzay gemisini tamamlamak için kullanması bekleniyor.

Musk uzay interneti konusunda yalnız değil. OneWed ile İngiliz devleti, Hindistan'ın Bharti Grubu ve dünyanı en zengin işadamı olan Jeff Bezos da AMZN.O ile uydu internet sağlayıcısı olmak için Starlink'e rakip olacaklar.

Kaynak: euronews

En güncel gelişmeler ve YZTD’den haberler için e-posta bültenimize kayıt olabilirsiniz.