Blog

ChatGPT'yi Yakından Tanıyalım

ChatGPT Görsel

Chat GPT nedir?

 

Bu aralar her yerde Chat GPT ismiyle karşılaşmak mümkün. Teknoloji gündeminin ilk sırasına yerleşmeyi başaran bu özel yapay zeka teknolojisinin başında CEO Sam Altman ve Peter Thiel gibi isimler bulunuyor. 1 milyar dolara yakın bir yatırım taahhüdü ile beraber 2015 senesinde kurulan Chat GPT, aradan geçen 7 senede müthiş bir değişime imza attı.  San Francisco bölgesindeki bir araştırma laboratuvarı olan OpenAI, Chat GPT’nin kuruluşunda çok önemli bir role sahip.

 

30 Kasım tarihinde resmi düzeyde yayına alınmaya başlanan yapay zeka robotu, çok kısa süre içinde milyonlarca kullanıcıya hitap etmeye başladı. Chat GPT, yapay zeka teknolojisini üst düzeyde kullanarak “konuşma” eylemini neredeyse insanlar arası diyaloglardaki gibi bir düzeye dönüştürdü. Bu nedenle de yapay zeka konuşmaların oldukça pürüzsüz ya da doğal bir formla karşımıza çıkmasını sağladı. Chat GPT esasen temelde bir dil modeli. Hatta kendisine sorulan bazı sorular karşısında, “Ben bir dil modeliyim, lütfen bu konuda daha fazla bilgi almak için arama motorlarından destek alın” şeklinde ifadeler kullanmaktadır.

 

Chat GPT robotundan doğru ve verimli şekilde yararlanmak adına öncelikle bu teknolojinin hangi amaçlarla ve nasıl kullanılacağının saptanması gerekir. Chat GPT özellikle tasarımcılar, hikâye anlatıcıları, çevirmenler ya da yaratıcı fikirlerin ön planda olduğu işleri yapan kişiler için kusursuz bir asistandır. Şarkı sözleri yazan, bir hikâyenin devamını sizin için getiren, sizin adınıza dilekçe yazan ya da doğrudan sizinle sohbet edebilen bu robot, henüz emekleme aşamasında. Chat gpt teknolojisinin birkaç sürüm sonra geleceği noktayı hayal etmek oldukça güç görünüyor.

Chat GPT ile neler yapılabilir?  

 

Pek çok kişi için Chat GPT yapay zeka robotu, şu an için kapalı bir kutu. Onunla uzun uzun sohbetler ettiğinizde esasen robotun nasıl seviyelere çıkabileceğini net şekilde görebiliyorsunuz. Sohbet tabanlı ilerleyen Chat GPT, kendisine sorulan sorular karşısında tıpkı insanlar gibi yanıtlar veriyor. Size sunacağı detaylar ise büyük ölçüde yapacağınız doğru ve kaliteli yönlendirmelerle ortaya çıkıyor. Kendisine sorulan soruları çok kısa süre içinde anlayıp anlamlı cümlelerden oluşan yanıtlara dönüştürüyor. Üstelik bunu yaparken oldukça doğal ve akıcı bir tonla gerçekleştiriyor. Türkçeyi kullanma becerisi ise son derece dikkat çekici. Buna rağmen sürümün İngilizce versiyonu, çok daha üst düzey beceriler sunabiliyor.

 

Chat GPT yapay zeka teknolojisi ile örneğin özgün bir şiir yazabilirsiniz. Üstelik şiirinizin ilk dizesini siz yazabilir ve devamını onun getirmesini talep edebilirsiniz. Ayrıca şiirinizin mesela varoluşçuluk ile alakalı olmasını talep edebilirsiniz. Diğer yandan şiirin belli bir şairin tarzı ve bakış açsıyla yazılmasını isteyebilirsiniz. Görüldüğü üzere sonsuz olasılıklar elde etmek Chat GPT ile oldukça kolaylaşıyor. Üstelik sizin için üreteceği metinler, benzersiz ve size özel. Bunu şiir özelinde örnekledik ancak aynı şeyi bir çeviri, roman, öykü, deneme, mektup, dilekçe için yapmak da olası. Chat GPT, son derece gelişmiş bir soru-cevap özelliğine sahiptir. Saliseler içerisinde en zor matematik denklemlerini çözmeyi başarır.

 

Sizin için hataları ayıklayabilir ve çözebilir. Belli türleri kendince sınıflandırabilir ya da doğrudan önerilerde bulunabilir. Ve en önemli faydalarından biri de sizin için oturup kod yazabilir. Evet yanlış duymadınız, geliştirmek istediğiniz bir yazılım varsa artık çok ama çok güçlü bir yardımcınız olacak. Özellikle giriş seviyesinde yazılım süreçleri ile ilgiliyseniz, sistemin pek çok temel konuda size rehberlik edeceğinden emin olabilirsiniz.

 

Uzun lafın kısası, karşımızda her şeyi bilen kusursuz bir öğretmen bulunuyor. Dilerseniz yarım kalan fikirlerinizi Chat GPT sayesinde tamamlarsınız dilerseniz kapsamlı bir diyet planı oluşturursunuz. Chat GPT robotundan nasıl yararlanabileceğiniz tamamen size kalmıştır. Yakın zaman sonra daha fazla “kişiselleştirme” özelliğiyle güncelleneceği için yapabileceklerimizin sınırı da daha fazla artacaktır.

 

Referanslar: https://www.logo.com.tr/blog-detay/chat-gpt-nedir

https://openai.com/blog/chatgpt/

https://www.nytimes.com/2022/12/05/technology/chatgpt-ai-twitter.html

 

En güncel gelişmeler ve YZTD’den haberler için e-posta bültenimize kayıt olabilirsiniz.